Intervenció Marta Darder "fiLaLaETRA"

 INTRODUCCIÓ A LA INTERVENCIÓ 

A FiLaLaETRA Marta Darder (1963) combina la instal·lació, la poesia visual i el viedoart. Proposta que va sorgir del llibre de cal·ligrames ParAUla editat el 2015 per Editrons, amb pròleg del poeta i assagista Carles Hac Mor, que va ser presentat el dia de la inauguració per la poetessa i videoartista Ester Xargay.

Darder per fer aquesta instal·lació va anar construint dues estructura fetes amb fils i lletres  de color vermell i taronja que s'emparen en diferents punts entre els sostres i les parets amb nusos que aguanten però que estirant es poden desfer. Aquestes estructures redibuixen la forma arquitectònica dels sostres. A la sala del trull suggereixen l'aparença de la volta de canó i a la sala del faluart la de les voltes de quatre punts i, ho confirma tautològicament amb les lletres.

D'aquesta armellada en pengen una selecció de poemes visuals, la majoria són extrets del llibre, impresos en paper vegetal. Ara els poemes són escultures o mòbils que s'han desplaçat del cos del llibre per penjar de fils de distintes llargades i habitar rítmicament l'espai arquitectònic. De manera que les malles de fils, les lletres i els poemes visuals mòbils, pel fer l'estar ubicats en un entorn que per les seves condicions ambientals de foscor, humitat..., els fa extremadament vulnerables, i això fa que siguin justament els components canviants i dinàmics de l’arquitectura els que provoquin un canvi en la corporalitat dels cal·ligramesi transformin la instal·lació en un treball en procés.

En definitiva, amb tots aquests components s'estableix un diàleg amb l’arquitectura que va més enllà dels fenòmens ambientals, ja que els poemes traspassen el límit físic de l’espai, per fer de les sales del trull i del faluart uns llocs poèticament habitats.

La instal·lació FiLaLaETRA a l'espai conviu amb la projecció del vídeo de cal·ligrames en moviment, titulat PrOblEMA, peça filmada per Anna Torres, amb la realització d' Elena Calle, Carmen G. Martínez, Susanna Carreras i Marta Darder. Aquest treball va ser presentat dins de l'espectacle Poetartistes a l'Auditori de l'Espai Bonnemaison durant la Setmana de la Poesia de Barcelona 2007 i Fem Art’07, el maig de 2007.

D'aquesta manera el visitant pot mirar, llegir, tocar i deambular entre cal·ligrames com  PErTOrNS, PrOblEMA, DωNA... i esbrinar l’enigmàtica relació o correspondència que hi ha entre cada lletra, paraula o concepte i el seu grafisme.

             ARBAR

 

 av7s0943-2.jpg

 Marta Darder "fiLaLaETRA" 2016. Instal·lació amb teles, cordills i papers, mides variables adaptades a  l'espai

 

ARQUITECTOLINGÜÌSTICA

Arquitectura del sostre. Arquitectura de les lletres. Economia de recursos. Solucions sostenibles. Necessitats premisses. Condicionants estructures. No repetim cap lletra. Unim les lletres segons les estructures arquitectòniques de l'espai específic. Anàlisi de les lletres. Anàlisi dels elements que composen l'arquitectura. Conjunció entre lletres i arquitectura. Arquitectura de les lletres. Arquitectura de les paraules. Laberint de l'arquitectura de les lletres. Enigma de les paraules.

Resoldre l'enigma. Jugo amb les lletres i l'arquitectura del sostre i la realitat del material que faré servir. Tot això, cada un dels elements que conformen aquesta realitat concreta amb què em trobo condicionen i formen la nova realitat que construeixo dins de l'espai del celler d'ARBAR per parlar del lloc concret on faig la instal·lació. Dues habitacions del segle XV on els sostres responen a les necessitats habilitats constructives específiques del moment, dos sostres diferents i típics catalans: volta de canó i voltes de quatre punts.

  1. Fer notar la distorsió que hi ha entre pensament - plantejament - realitat (conclusió A). Partint de la realitat específica: els sostres, l'arquitectura, coneixem el nom, les paraules que donem a aquesta realitat específica: volta de canó, voltes de quatre punts.
  2. Llavors es planteja l'enigma entre realitat - paraules, semàntica i arqueolingüìstica (com sociolingúìstica); l'enigma com a joc de fer evident o contraposar la diversitat i alhora el convencionalisme, l'atzarosa correspondència (frívola, si es vol) entre realitat i paraules que "representen" que "donen nom" a aquesta realitat.
  3. Per fer evident aquesta aleatorietat entre una realitat i altra, aquest atzar entre la fisicitat del sostre i els noms que donem a aquesta realitat jugo amb els elements i en com relacionara-los en espai temps per confrontar les dues realitats creades i
  4. en creo una de nova (una fisicitat nova) en un mateix espai temps compartit i fent visible els dos llenguatges paral·lels.
  5. Alhora la intenció de dur a terme aquest joc també es contrasta amb el topall de la realitat específica dels materials amb què faré les lletres i les característiques de l'arquitectura dels sostres. Partim d'una realitat específica > pensament > plantejament > realitat altra creada que s'ajusta com pot a la realitat preexistent. (conclusió B).
  6. Sempre apostant per: - per-vertir: treure del camí allò que, aquells conceptes que se suposen inamovibles, fixes, inqüestionables que tothom creu que els entén; - jugar amb els límits: entre realitats / ficcions / creació, entre allò que se suposa "real", permanent intocable; - posar en evidència les convencions i la fragilitat d'allò que "creiem", allò que creiem o considerem fets i que ens allunyen de la inestabilitat que ens fa creure que vivim en un món estable, que no es mou, concret, quan en "realitat" s'ha construït una estructura del moment, no perenne, que la volem fixa, ferma, sòlida.

Tot flueix. Hi ha un munt de realitats possibles paral·leles en un mateix moment.

La multiplicitat de realitats possibles és infinita i meravellosa.

Les connexions i interconnexions entre es diferents realitats = expressions = creacions = llenguatges / arquitectura - paraules - materials dóna lloc a noves realitats quan juguem amb elles i entre elles.

Poesia visual en l'espai. POesia visual arquitectònica. Arquitectolingüíistica. Text, imatge, espai. Temps, moviment. Necessitem moure'ns en l'espai per poder tenir una lectura global de la intervenció per copsar la semàntica arquitectolingüística.

Marta Darder

 

 

 Marta Darder "fiLaLaETRA" 2016. Instal·lació amb teles, cordills i papers, mides variables adaptades a  l'espai

 

Marta Darder “FiLaLaETRA (Tela de lletra), 2016

 


Crèdits:  

Vídeo: Filmació: Visual 13 / Edició ARBAR

Fotografies: Àngel Vila

Text: ARBAR  i Marta Darder

 Més informació sobre la trajèctoria de Marta Darder: Web Marta Darder  /  Facebook Marta Darder Lisson