Intervenció Isabel Banal "Faldes"

La instal·lació Faldes  està plantejat com una sèrie, amb la idea de repetició que aquesta comporta i alhora de fragment, de part d’una totalitat, on resta oberta la possibilitat de continuïtat. Posa en relació dos elements, el davantal –referència a les tasques domèstiques, al treball femení, a l’interior– i les pedres –referència al paisatge, a l’exterior. Una pedra és un element concret que a la vegada ens pot parlar del tot, que ja conté les característiques, la forma, el cromatisme, etc. del paisatge al qual pertany– amb una acció, la de collir pedres i carregar-les al davantal fins a omplir-lo, acció que remet a la relació de l’ésser humà amb la natura, amb el paisatge que el conforma. Però tot i ser un gest que pot resultar familiar, pot semblar un acte absurd, si més no, sorgeix la incògnita de la seva funció i deixa una lectura molt oberta.

El títol del treball, faldes, és una paraula que fa al·lusió alhora al cos humà –denominació de la part del cos, del ventre als genolls, quan la persona està asseguda– i al paisatge –part baixa d’una muntanya, d’una serralada.

Els treballs mostren la filmació d’un paisatge on apareix una figura, la mateixa artista, que porta un davantal on posa les pedres que va recollint del terra. L'acció es visualitza en un petit marc digital situat al costat de la pila de pedres recollides i del davantal utilitzat, que está plegat a un costat.

Els paisatges estan representats a partir d’una imatge, un pla fix que esdevé un paisatge emmarcat, i d’un element real, les pedres del lloc. La figura, que vesteix un davantal també comprat a la zona, apareix i desapareix d’aquest paisatge. A la filmació es veu com recull una a una les pedres amb la mà. A la instal·lació, les pedres esdevenen quasi una muntanya.

Faldes [Castellfollit de la Roca]
Faldes [Olot]
Faldes [Formentera]
Faldes [Abella de la Conca]
Faldes [Serra de Rodes]

Isabel Banal tanca la sèria Faldes [Serra de Rodes], un paisatge al que està vinculada, com els altres quatre, en aquest cas des de d’infància, per les excursions familiars, i l’estiueig a la zona.

 


Crèdits:
• Data i lloc: 8 d'abril a la plana de la Serra de Rodes
• Fotografia: Isabel Banal / ARBAR
• Text: Isabel Banal
• Vídeo de la peça: Isabel Banal
• Vídeo document: Pep Roura
• Per més informació sobre la trajectòria d'Isabel Banal: Web Isabel Banal

Isabel Banal ''Faldes'' Intervenció a ARBAR dins del cicle ''Accions experiencials conreades des de l'imaginari ecopoètic'' 2017