2019- CICLE ITERACIONS RELATÒRIES- ECOESTÈTICA RURAL

En el cicle Iteracions Relatòries – Ecoestètica Rural, el concepte eco s'ha d'entendre com a lloc, concretament la serra de Rodes, en què cada lectura de l'indret pot funcionar com un text-passatge amb múltiples capes de significació que se sobreposen i parlen dels diferents moments i usos del sòl. Estrats que possibiliten als artistes generar preguntes per projectar una obra performativa vinculada en aquest context agrari rural en desús, actes relacionals que canviaran segons la cosmovisió de cada artista i de fluir del seu pensament estètic. El cicle convida a llegir el paisatge com un text, on el mot relatòria vol ser un compendi de relats mediambientals que els artistes, des d'un sistema d'anàlisi obert, han desenvolupat al llarg d'un període de temps per generar el seu treball artístic. Accions efímeres que esdevindran la grafia d'un conjunt de gestos ecoestètics, que es tanquen i obren constantment, on cada acció esdevé la iteració o punt de partida de la següent per relatar allò que s'acumula i esvaeix de l'essència de la vida, el temps.

Els projectes es desenvolupen en tres moments, a la primera fase Roc Parés va enregistrar amb una càmera de 360° els vídeos de la zona de Rodes que es presenten a la intervenció A redós, Mar Serinyà va enregistrar diverses accions a la vinya del Clumet que configuren la intervenció a Dins i fora de la línia per deixar-se ser i Noel Tatú a la intervenció Von Frisch presenta vídeo-documents de la transhumància de les abelles. El 13 de juliol s'han portat a terme les accions corresponents a la segona part del projecte. "A redós d'un estel" de Roc Parés, "Cultivant llum" de Mar Serinyà i "L'art és l'actitud i el seu camí" de Noel Tatú.  I el 24 d'agost, per tancar el cicle, portaran a terme les accions de la darrera fase.  Roc Parés "A redós del meu foc", Mar Serinyà "Com-florir " i Noel Tatú "Abellaire un art enigmàtic".

Els projectes pretenen restablir un diàleg creatiu amb el lloc, amb la voluntat de rescatar, recrear i preservar valors fonamentals de la cultura arcaica-agrària per construir un discurs mediambiental-estètic actual efectuat des de múltiples lectures, materials, emplaçaments i / o procediments.

 

 

 

 

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de El Port de la Selva; el soci tecnològic: Beep de Arte Electrónico- New Art Foundation; i, la col·laboració de l' Associació́ de Veïns Sant Marçal de La Vall de Santa Creu, El Port de la Selva, Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona; Cultura la Fonca- Secretaria de Cultura de Mèxic, Quer Pastissers i Flequers amb el suport del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines, Vinyes dels Aspres i Empordàlia.