2018- EXPLORANT LA FEMINITAT A LA VINYA

El 2017 es va iniciar el projecte sobre una trobada d’art d’acció sota el nom genèric AA+AA (ACCIONS ARTÍSTIQUES A ARBAR). Enguany es vol donar continuïtat a aquesta proposta i ARBAR ha comissariat el cicle d’accions, interaccions i/o experiències performatives efectuades des de posicions, mirades i aproximacions molt àmplies.

El concepte que ha generat el cicle Explorant la feminitat a la vinya és la interacció directa que estableixen les dones artistes amb les condicions de la vinya en desús. Les artistes invitades són Isabel Banal, Mireia Coromina, Ariane Patout i Mar Serinyà, creadores amb una dilatada trajectòria artística, cadascuna en la seva línia de treball, comparteixen una concepció de l'art inclusiva que va orientada vers un compromís amb la feminitat i la naturalesa tant a nivell físic com anímic.

La idea del cicle és, d’una banda, endinsar-se en els valors que envolten la pràctica artística femenina contemporània, més enllà de les línies definides pels diferents feminismes, per posar en valor el fet de ser dona i el que significa ser dona i artista. I, de l’altra, encara que en la societat artística contemporània cada vegada més els/les artistes integren l'alta tecnologia en el seu treball, desenvolupar una acció performativa allunyada de la noció virtual per connectar, configurar, mantenir o interactuar amb el medi amb tècniques i procediments ancestrals com tenir cura, regar, tenyir...

La seva forma de treballar se centrarà a trobar estratagemes mínimes que les pugui connectar amb la terra erma de la vinya d’aquest entorn rural en desús i, aleshores, efectuar una exploració sobre les condicions del terreny que havia estat poblat de bardissa i matolls -fruit l’abandó del conreu- recuperat anualment per la neteja efectuada pels treballs forestals.

Les propostes  de Mar Serinyà Obrint la línia, Isabel Banal Amb els peus a terra, Mireia Coromina Fer feix de tota herba i Ariane Patout Vessa i brota s'han generarat a partir del fet de deixar-se portar per les condicions fenomenològiques del terreny i donar rellevància a les seves condicions específiques, particularitats que sovint són gairebé imperceptibles als ulls del visitant ocasional. D’aquesta manera, utilitzaran majoritàriament els materials existents, bàsicament les restes dels forats, les herbes, la tala, les files... i amb les seves accions mínimes intentaran transformar els restants en motivacions complexes – vitals i intel·lectuals- per relacionar-les amb la noció de la terra productiva vitivinícola amb la terra regenerada per la producció artística.

Les artistes reflexionaran com la condició natural i humana és fràgil, susceptible de canvis sobtats al llarg de la història, per articular una narrativa sobre com es pot salvaguardar el valor i la integritat del terreny per fer esdevenir la vinya en desús un espai per a la contemplació. Les peces van quedar instal·lades a la vinya fins el 15 de setembre de 2018.


Amb el suport del del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; La Diputació de Girona; la col·laboració de l’Ajuntament del Port de la Selva; el Bòlit, Centre d’Art Contemporani; l'Associació de Veïns de Sant Marçal de la Vall de Santa Creu i la Cooperativa Agrícola Garriguella – Celler Gerisena.