2019- CANTS TRÀGICS A LA VINYA

En aquesta edició del cicle d’art d’acció (AA + AA) titulat Cants tràgics a la vinya es presenten els treballs de Nika López «Resistència» i Núria Iglesias (Piròmana d'Argos) «Glòbul acròstic». Uns cants tràgics per cantar, relatar... aspectes vitals de la memòria que s'oculta en el temps, tant en la memòria humana com la memòria del territori.

La tesi del cicle Cants tràgics a la vinya gira al voltant del concepte de cants de reivindicació, entesos com a denúncia per rememorar el passat agrari de la vinya del Clumet, però sobretot, té un alt contingut polític. D'una banda, la lluita contra la submissió de la dona i, de l’altra, la fermesa de continuar fent el que s’ha decidit sense defallir. En aquest sentit, Núria Iglesias treballa la idea del rapte —en el món antic— de noies verges perquè fossin pitonisses. És a dir, el rapte per ser les veus transmissores dels designis dels déus masculins, indicant camins d'immigració cap a terres desconegudes. En definitiva, dones que han perdut la llibertat i han estat sacrificades per un objectiu socioeconòmic.

Nika López, per la seva banda, concep la seva acció com un acte de resistència i ho mostra a través de la repetició i l'esforç fins arribar a integrar-se amb la terra de la vinya, amb la intenció de no desestimar en cap moment la decisió presa i portar-la fins al final. Són dues mirades als cants rituals tràgics per desvetllar, des del relat poètic, una altra mirada del territori i de la situació històrica del moment.

Esdeveniment: cicle d’accions/performances
Ubicació: a la vinya del Clumet, la Vall de Santa Creu
Temporalització: dissabte 10 d'agost de 2019


Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de El Port de la Selva; el soci tecnològic: Beep de Arte Electrónico- New Art Foundation; i, la col·laboració de l' Associació́ de Veïns Sant Marçal de La Vall de Santa Creu, El Port de la Selva, Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona; Quer Pastissers i Flequers amb el suport del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines, Vinyes dels Aspres i Empordàlia.