Acció de Núria Rion "L'origen"

NÚRIA RION ACCIÓ "L'ORIGEN"   

L'acció "L’origen” és la primera acció de la proposta performativa Assentament de Núria Rion i està vinculat a l’origen de la Vall de Santa Creu, primer en relació amb la zona megalítica[1], concretament amb el menhir tombat de Santa Helena datat entre el IV i II mil·lenni aC i, després, amb el jaciment medieval de Santa Creu de Rodes. 

El 16 de juny, Rion va pujar amb el rull de tela, el carbonet i la màquina d’enregistrar a les immediacions de les restes megalítiques de Santa Helena amb el propòsit de produir un discurs textual, visual i emotiu que li permetés connectar simbòlicament amb els orígens, tant geològics com històrics, primer de Santa Creu de Rodes i, després, de la Vall de Santa Creu, ja que la gent de Santa Creu, un cop allà, després de palpar l’energia del lloc, va escollir una gran roca que mirava cap a l’est. Seguidament va cobrir l’àrea de la pedra amb una tela blanca de 4 x 1,60 metres i la subjectà amb pedres al voltant perquè quedés estabilitzada. Així, un cop la tela va quedar ben fixada, al llarg de quatre hores seguides, Núria Rion, utilitzant la tècnica del frottage[2], va anar passant el carbonet al sobre el teixit per enregistrar la seva orografia i, d‘aquesta forma, poder recollir/enregistrar les marques naturals i culturals preexistents o preescrites en la superfície de la roca.

Aquest procediment, gairebé màntric, va ser una manera d’apropar-se i conèixer les característiques geològiques de l’entorn, així com la possibilitat de captar-ne el seu magnetisme, ja que la seva tesi és que «la roca d’aquest lloc no és diferent de la roca que es troba en el terra de moltes de les cases de Santa Creu de Rodes», fet que li permet connectar amb l’origen ancestral d’aquest poblat i el de les cases de la Vall de Santa Creu. 

[1] El megalitisme com a expressió cultural, simbòlica i espiritual va sorgir en el Neolític, moment en què l’ésser humà comença l’adaptació a la vida sedentària amb la practica de l'agricultura, la ramaderia, el perfeccionament de la fabricació d’estris de pedra i la introducció de la ceràmica.
[2] Núria Rion defineix el frottage com una tècnica que consisteix en registrar el relleu d’una superfície rugosa mitjançant el fregament d’una barra de grafit o un altre estri de dibuix sobre un paper que està en contacte amb la superfície en qüestió. 

 Vídeo de Núria Rion 'L'origen'' acció a Santa Creu de Rodes al voltant del Menhir tombat  de Santa Helena


 Crèdits:
• Data i lloc: 16 de juny a Santa Creu de Rodes prop del Menhir de Santa Helena 
• Fotografia: ARBAR
• Text:  ARBAR 
• Vídeo de la peça: Núria Rion
• Vídeo document: ARBAR
• Per més informació sobre la trajectòria de Núria Rion accedir a: http://www.nuriarion.com/