Intervenció Roc Parés "A Redós"

Roc Parés en el projecte A redós utilitza les noves tecnologies per elaborar vídeos de 360° per captar noves maneres de llegir el paisatge de la serra de Rodes, no com a document històric, i tampoc com un testimoni de les relacions liminars entre entorn natural i paisatge cultural, sinó per oferir una mirada subjectiva, poètica i contemplativa sobre la construcció de la memòria d’aquest ecosistema patrimonial de la serra de Rodes i del cap de Creus.

La singularitat de la Vall de Santa Creu es manifesta, com diu Roc Parés, en el fet d’haver-se mantingut al marge de l’especulació i de la bombolla urbanística, es troba immersa dins d’un paratge on el paisatge actual pot semblar "natural" però no ho és, encara que, curiosament en aquesta nova època de l’Antropocè, aquest indret es manté al marge dels efectes de l’especulació urbanística i de la indústria cultural.

Parés, durant llargs períodes de temps ha enregistrat diferents vídeos del lloc, continguts en càpsules de cinc minuts, en què presenta, d’una banda, una realitat comprimida en la imatge i, de l’altra, un relat imaginari sobre quatre dones de diferents generacions pertanyents a una mateixa família. D’aquesta manera, cada càpsula de vídeo conté, no només les iteracions vivencials que l’artista ha viscut durant les llargues hores per a la captació de les imatges, sinó també la ficció de com les circumstàncies existencials les han portat a viure un mateix lloc de maneres ben diferents. Realitat que permet a l’artista construir una correlación entre la narració visual real de les imatges i la versemblança o ficció del relat intergeneracional femení. Com diu Roc Parés "es tracta de 4 vídeos immersius breus, cadascun d'ells vinculat a un personatge femení que s'expressa mitjançant una veu en off. En conjunt, aquest relat audiovisual suggereix una constel·lació familiar.


Crèdits:
• Data i lloc: Gener-juny 2019
• Fotografia: Roc Parés (CC)
• Text:  ARBAR
• Vídeos 360º i relats de la peça: Roc Parés (CC)
• Vídeo document:  Cultural Rizoma
• Per més informació sobre la trajectòria de Roc Parés accedir a: Roc Parés