Acció de Mariona Moncunill "Tirar-se per la cinglera per salvar la integritat"

La segona fase de projecte és l'acció Tirar-se per la cinglera per salvar la integritat va tenir lloc a la vinya del Clumet el 25 de juliol.

Es convida als espectadors a seure en unes cadires situades com si es tractés d’un pati de butaques, mirant totes cap al mateix costat del paisatge en lloc de mirar a algun escenari. L’artista amb la veu va guiant la mirada dels assistents en punts concrets del paratge. Cadascun d’aquests punts serveix com a punt de partida i guia del relat que s’explica oralment. La veu de l’artista va accentuant aquesta sensació i desplega el relat que fila fragments de la recerca de forma personal i posicionada, en un exercici quasi literari que posa en relació alguns punts de vista (socials, històrics, polítics, personals, ideològics) sobre l’entorn.

Per l’acció Tirar-se per la cinglera per salvar la integritat l’artista s’ha situat d’esquena al Mediterrani, envoltada per onze persones participants disposades en cercle, simulant un amfiteatre o un pati de butaques. Amb la seva veu i una vara de fusta, Mariona Moncunill ha guiat la mirada de les persones assistents a punts concrets del paisatge primer, el més immediat, i després establint connexions conceptuals amb paisatges geogràfics i/o històrics situats a la llunyana. Uns punts que, des de La Vall de Santa Creu, aïllada i envoltada de muntanyes, quedaven totalment amagats. Així mateix, els punts han servit com a punt de partida i guia d’un relat explicat per l’artista, en el qual s’entrellaçava la història, la mitologia, el simbolisme, la botànica i el propòsit del llenguatge.

Les persones assistents, seguint les indicacions de Mariona Moncunill, han pogut experimentar una imatge ampliada i fragmentada del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus, però també del mateix concepte del paisatge. L’acció de focalitzar la mirada en punts concrets de La Vall de Santa Creu i més enllà, ha permès crear una sensació d’estranyesa i de distància amb la realitat, tal com una pantalla de cinema que aïlla als espectadors de la realitat que els envolta i també entre ells.


Crèdits:
• Data i lloc:  25 de juliol  2020
• Fotografia: Mariona Moncunill / ARBAR
• Text:  Mariona Moncunill
• Vídeo:  Cultural Rizoma
• Per més informació sobre la trajectòria de Mariona Moncunillwww.marionamoncunill.com