Acció Bàrbara Sánchez Barroso i Adriana Vila Guevara «Els nusos que nuem»

L'acció «Els nusos que nuem» vol ser una posada en pràctica col·lectiva, aparentment senzilla, delicadament demanadora i arriscada, de co-respons-habilitat i generadora de parentiu. Transitada i transitant, pausada i "pausant", aquesta acció busca articular de manera expandida i compartida el joc de figures de cordes, fent visibles certs fils que ens uneixen entre i amb.

Una acció que convida a participar en l'aplicació d'algunes teories d'Haraway, Despret, Le Guin, Wall Killerer, entre d'altres. En un exercici bàsic d'interconnectivitats situades, afectades i transitades, de mans esteses. 

Després de la presentació i del visionat col·lectiu de la peça, les artistes proposen al grup d’assistents fer una caminada des de la Vall fins a mig camí de la desembocadura de la riera. Amb una mateixa corda, lliguen tots els participants a un metre i mig de distància , creant una filera on tots els integrants es troben connectats. Proposen fer el camí en silenci, fent que els assistents s’hagin de comunicar de forma no verbal per tal de coordinar el seu ritme, ajudar-se en el cas de trobar algun obstacle – ja que el camí no és planer – i aturar-se quan cal. Ofereixen també una corda a cada participant perquè puguin lligar-se espontàniament a d’altres elements de l’entorn, com arbres, roques o plantes. En el camí, es fa palesa la simpoiesis fent visible els nusos que ens uneixen a tots, la nostra condició interdependent i la necessitat que tinguem cura dels éssers del nostre entorn; això es fa sensible en els moments d’aturada o en els passos més complicats del camí, que requereixen aturar o alentir tot el grup, mostrant l’afectació i el compromís de tots els integrants amb la resta del grup. Qualsevol petit accident o manca de concentració en el pas genera un efecte en cadena que arriba a tothom, evidenciant aquesta connexió primordial.

____________________________________________

Crèdits:
• Data i lloc:  10 de juliol  2021 a les 19 h
• Durada: Acció-performance 45 min 
• Fotografia:  Bàrbara Sánchez Barroso - Adriana Vila Guevara 
• Text: ARBAR/ àrbara Sánchez Barroso - Adriana Vila Guevara
• Vídeo document:  ARBAR/Pau Mira 
• Per més informació sobre la trajectòria Bàrbara Sánchez Barroso - Adriana Vila Guevara