Acció Bàrbara Sánchez Barroso i Maria Marvila «Una (espècie) de meditació crítica a la vinya»

En la darrera fase del projecte  Esdevenint-amb / un assaig -situat- al voltant de “seguir amb el problema" Bàrbara  Sánchez Barroso ha invitat a  Maria Marvila a desenvolupar l'acció  Una (espècie) de meditació crítica a la vinya.

La meditació crítica es desenvoluparà a partir d'un guió configurat per una barreja de veus, que utilitzen diferents registres, per parlar sobre la història de la Vall de Santa Creu, ja sigui des del present com del record. 

Les artistes comparteixen aquests fragments del guió:

"Arran de mar, on la serralada dels Pirineus ve a morir."

"D'aquella font, sempre hi brollava aigua."

"A la vall anàvem a collir olives, a collir tòries, a collir rims, a l'hort. Collíem patates, anàvem amb el carro i la mula."

"Un cop es va extingir aquest conreu, a causa de la plaga de la fil·loxera, a final del segle XIX, els freqüents incendis han impedit que es tornessin a recuperar els boscos que antigament havien donat topònims com la Selva de Mar o el coll del Bosc."

Aquesta acció estava prevista per ser realitzada íntegrament a la Vinya del Clumet però, a causa del desastrós incendi que va tenir lloc a la Serra de Rodes al juliol, les artistes van decidir reconduir l'acte a la plaça de la Font. També en va quedar afectat el contingut: mentre que preveien realitzar una meditació crítica sobre la mercantilització i adaptació pervertida de les disciplines orientals enfocades a la meditació, amb fenòmens com el «mindfulness» o el «coaching», van decidir centrar-se en la necessitat de guariment respecte del trauma que ha sofert la vall degut el foc.

A manera d'introducció, les artistes van proposar al grup d'assistents de fer una volta silenciosa a la vinya cremada, per després tornar a la Font i seure al voltant d'un cercle, al centre del qual s'havien disposat unes branques cremades coronades per una banya de cabirol i unes peces blanques de roba d'ús característic a la vall. A continuació, van proposar al grup de tancar els ulls i repetir el mantra «No hi ha cap altre lloc a on anar, no hi ha altra cosa a fer» per introduir-se en la meditació. Al llarg de l'acció, les artistes van llegir detalls que explicaven l'experiència de la vida a la vall, que en reflectien en primera persona la forma de vida, la relació amb l'entorn, els costums i el paisatge. La proposta tenia una vocació terapèutica, d'esdevenir una experiència compartida de curació de la vall respecte del foc que recentment l'havia atacat.

Crèdits:
• Data i lloc:  28 d'agost  2021 a les 18.30 h
• Durada: Acció-performance  
• Fotografia:  Bàrbara Sánchez Barroso - Maria Marvila / ARBAR - PAU MIRA
• Text: Bàrbara Sánchez Barroso - Maria Marvila / ARBAR 
• Vídeo document:  ARBAR/Pau Mira   
• Per més informació sobre la trajectòria Bàrbara Sánchez BarrosoMaria Marvila