Projecció curtmetratge Rosa Tharrats - Gabriel Ventura «Els Miracles del Mestre Cabestany»

El curtmetratge «Els miracles del Mestre Cabestany» de Rosa Tharrats i Gabriel Ventura parteix d'una investigació sobre les rutes de pelegrinatge a la muntanya de Sant Pere de Rodes amb motiu de les relíquies que albergava el monestir.  A més de custodiar valuoses relíquies —entre les quals hi havia el cap i el braç dret de Sant Pere Apòstol— «el monestir atorgava als pelegrins les mateixes indulgències que es podien aconseguir a Sant Pere de Roma». Entre les noves construccions del monestir destaca la portalada de l'església, esculpida a mitjans del segle XII pel taller del Mestre Cabestany.

Actualment, es conserven molt poques parts d'aquesta gran escultura, que va ser espoliada al llarg dels segles. Investigacions recents han confirmat que el tema principal de la façana consistia en la representació dels miracles de Crist, en concret de tres miracles: el miracle de la curació de la mà seca, la resurrecció de Llàtzer i el miracle de les Noces de Cana. Avui en dia només es conserven fragments de la primera escena (El miracle de la curació de la mà seca), al Museu Marès de Barcelona i les altres parts al Museu Nacional de Catalunya (MNAC).

Tharrats i Ventura en aquest film volen ficcionar el viatge, místic i delirant de l'hipotètic Mestre Cabestany, una sèrie de visions que el portaran a esculpir algunes de les peces de la portalada del monestir. Els artistes consideren que la ficció, precisament, és un mecanisme que permet prendre consciència d'aquests vincles ocults entre fets aparentment distants o inconnexos.

Un curtmetratge de Rosa Tharrats i Gabriel Ventura amb col·laboració amb Ariadna Ribas (muntatge), Artur Tort (color), Mau Boada (música) i Ignasi Sadurní (so).


Crèdits:
• Data: del 20 de juliol al 9 de setembre  2023
• Lloc: Sala del Vi
• Curtmetratge: Rosa Tharrats - Gabriel Ventura
• Fotografia- frames film: Rosa Tharrats - Gabriel Ventura 
• Fotografia documentació: ARBAR
• Text: Rosa Tharrats - Gabriel Ventura / ARBAR
• Per a més informació sobre la trajectòria: Rosa Tharrats - Gabriel Ventura