-
Translation
- Afrikaans
- Albanian
- Amharic
- Arabic
- Armenian
- Azerbaijani
- Basque
- Belarusian
- Bengali
- Bosnian
- Bulgarian
- Cebuano
- Chinese (Simplified)
- Chinese (Traditional)
- Corsican
- Croatian
- Czech
- Danish
- Dutch
- English
- Esperanto
- Estonian
- Finnish
- French
- Frisian
- Galician
- Georgian
- German
- Greek
- Gujarati
- Haitian Creole
- Hausa
- Hawaiian
- Hebrew
- Hindi
- Hmong
- Hungarian
- Icelandic
- Igbo
- Indonesian
- Irish
- Italian
- Japanese
- Javanese
- Kannada
- Kazakh
- Khmer
- Korean
- Kurdish
- Kyrgyz
- Lao
- Latin
- Latvian
- Lithuanian
- Luxembourgish
- Macedonian
- Malagasy
- Malay
- Malayalam
- Maltese
- Maori
- Marathi
- Mongolian
- Myanmar (Burmese)
- Nepali
- Norwegian
- Nyanja (Chichewa)
- Pashto
- Persian
- Polish
- Portuguese
- Punjabi
- Romanian
- Russian
- Samoan
- Scots Gaelic
- Serbian
- Sesotho
- Shona
- Sindhi
- Sinhala
- Slovak
- Slovenian
- Somali
- Sundanese
- Swahili
- Swedish
- Tagalog (Filipino)
- Tajik
- Tamil
- Telugu
- Thai
- Turkish
- Ukrainian
- Urdu
- Uzbek
- Vietnamese
- Welsh
- Xhosa
- Yiddish
- Yoruba
- Zulu
- Inici>
- CICLES PERFORMATIUS A+A>
- 2023- CICLE FICCIONS: PEDRES I MENGES>
- Sopar-performance Jordi Mitjá Jordi Mitjà «Si tu ne manges pas, tu vas pas mourir»
Sopar-performance Jordi Mitjá Jordi Mitjà «Si tu ne manges pas, tu vas pas mourir»
Per a la realització del sopar performance «Si tu ne manges pas, tu vas pas mourir» Jordi Mitjà parteix de les seves grans passions, el cinema i la gastronomia. Pren com a punt de referència la pel·lícula de Marc Ferreri, La gran bouffe (1973) per il·lustrar l'abisme que existeix entre la necessitat de menjar per viure, viure per menjar i menjar per morir.
L'elecció de la temàtica del menjar permet a Jordi Mitjà tenir en compte la relació que hi ha entre la gana i la sofisticada cultura gastronòmica ¿quin és el propòsit de menjar si no es té fam? La resposta possible comporta una reflexió filosòfica que —seguint la línia del pensament existencial de Heidegger— el suïcidi s'esdevé quan la satisfacció pulsional d'ingerir aliments ja no pot ser digerida i esdevé un acte de menjar-per-la-mort.
El film de Ferreri planteja la qüestió sobre el deliri autodestructiu d'una societat que viu en la sobreabundància, en la qual el menjar ja no és el mitjà essencial per viure i, per contra, la seva mancança pot ser una forma de subsistir, sempre que s'intenti frenar, tant el malbaratament en el menjar com el consum de la cultura hiperproductiva, així com, el fet de viure en un planeta inundat de deixalles i residus. L'artista pretén transmetre la idea que no hi ha-sortida, que cal emprendre una altra via per trobar una solució davant de l’excessivitat contemporània, la qual ha de devorar-ho tot, en tot moment, sense pensar en les conseqüències ecològiques que comporta la sobreproducció i el consum desmesurat.
El concepte de l’acció "Si no menges, no moriràs", funciona com una vanitas invertida, un avís seriós de cap on ens arrossega el capitalisme més salvatge. I l'acció que proposa consisteix a tornar a unes menges centenàries per transportar als comensals a un passat recent de la zona, no la gastronomia de la cuina d’avantguarda, sinó la cuinada amb productes naturals de proximitat.
Jordi Mitjà en aquestes performances gastronòmiques posa en relació art, gastronomia i pensament filosòfic. En aquesta ocasió, com ho va fer el 2018, és el que cuina, dissenya el menú i elabora els plats de menjar. A més, supervisa les diferents etapes del simposi destinades al debat sobre la importància de la creativitat. Com que el projecte té una gran ressonància i les escenes seran especialment suggeridores, es decidirà fer un llibre d’artista perquè qualsevol experiència que sorgeixi pugui convertir-se en creativitat.
Crèdits:
• Data: 29 de juliol 2023 a les 21 h
• Lloc: al centre ARBAR
• Text: Jordi Mitjà / ARBAR
• Fotografia documental: ARBAR
• Fotografia de la publicació: Lens Lab
• Per a més informació sobre la trajectòria: Jordi Mitjà