Intervenció «Tastant el pes i l’aroma del món»

Pep Aymerich  presenta la intervenció al centre ARBAR que inclou la projecció del curtmetratge «Tastant el pes i l'aroma del món» a la Sala de l'Oli; la instal·lació «Sota terra» composta de restes d'arrels cremades d'oliveres mil·lenàries procedents de l'Olivar gran dins el recinte circular de la premsa d'oli de la Sala del Trull: a la Sala del Vi, l'objecte resultant de l'acció «Camí»; i, el 31 d'agost realitzarà l'acció «Estora de tomanyí».

A la Sala del Trull del centre, que és una antiga casa tradicional del poble, era molt comú tenir, per la seva simplicitat d’instal·lació, un molí de sang. S’anomena així, perquè era accionat per la força animal. En la sotana (mola fixa del trull) podem veure la instal·lació «Sota terra». Unes rabasses d’oliveres centenàries cremades son testimoni dels incendis forestals ocorreguts al llarg dels anys. Sorprenentment, en una de les rabasses uns petits brots s’aferren a la Vida per créixer.

En l’acció «Camí», es van tallar dos ullastres d’una olivera centenària oblidada a l’Olivar Gran de La Vall. Aquests, ja no seran empeltats per continuar regenerant els bancals de la muntanya de Rodes. Els dos ullastres, en acció performativa, van ser units per l’artista amb barrots per fer-ne una escala. Aquesta, en una mena de “processó” i amb la col·laboració del públic, va ser portada fins a la Sala del Vi del centre. Es va col·locar i actualment està exposada com a testimoni del cultiu de l’olivera i per extensió, per tot el seu significat en moltes civilitzacions des de fa mil·lennis. I L’última acció del cicle és «Estora de tomanyí» a la Sala del Vi del centre. 

El cicle A+A Empelts: brots + arrels, té  com a eix intentar recuperar i fer valdre, des d’una mirada artística i oberta, l’estima, la reflexió cap al paisatge, el patrimoni cultural, les restes d’una societat i tradició que les vicissituds dels temps han anat transformant.


Crèdits:
• Data: 27 de juliol al 7 de setembre de 2024
• Lloc: A la Sala de l'Oli, Sala del Vi, Sala del Trull 
• Text: Titon Besalú
• Fotografia: Quim Paredes
• Curtmetratge de Quim Paredes
• Per a més informació sobre la trajectòria: Pep Aymerich i Quim Paredes

  • Pep Aymerich -Tastant el pes i l'aroma del mon- curtmetratge 2024
  • Pep Aymerich -Tastant el pes i l'aroma del mon- Sota terra,  2024
  • Pep Aymerich -Tastant el pes i l'aroma del mon- Camí, 2024
  • Pep Aymerich -Tastant el pes i l'aroma del mon- Estora de tomanyí, 2024