Pep Aymerich del projecte performatiu en procés «Tastant el pes i l’aroma del món»

Pep Aymerich, per portar a terme el projecte Tastant el pes i l’aroma del món, necessita un temps d’immersió continuat en el lloc per poder estructurar les diferents etapes de concepció, estudi, reflexió, experimentació amb els materials existents i la filmació de tot aquest procés amb la col·laboració de Quim Paredes.

Al primer cop d’ull, hom s’adona que l'ésser humà va anar adaptant el caos natural de l'entorn en funció de les seves necessitats de vida, en aquest cas, estructurant i transformant els vessants de les muntanyes en terrasses per al conreu. Tasques repetitives que es perpetuen en el temps gràcies a la labor de múltiples generacions i que esdevé un patrimoni material-cultural que donen peu a l’artista per bregar en l’intent de recuperar aquesta riquesa en el Parc Natural de Cap de Creus. Des de la humilitat i l’experiència pròpia-viscuda sobre el terreny, Tastant el pes i l'aroma del món, és l’expressió conjunta de diferents accions realitzades i filmades durant aquesta primavera i estiu.

Unes són més efectives des d’un punt de vista de recuperació, de revitalització de l’espai abandonat de l’olivar, com per exemple: reconstrucció d'una part de paret seca de la feixa, obrir i desbrossar els camins, refer la cabana de paret seca que estava a punt d’enderrocar-se o també la poda i recuperació d’una olivera centenària. D’altra banda, també hi ha altres accions volgudament més performatives i absurdes que configuren un tot i donen contingut i reflexió al curtmetratge.

Revitalitzar l'olivar:

Dur a terme diverses microaccions en aquest àmbit agrari: intervenir en diverses feixes de l'olivar, el penya-segat, la tartera, les pedres de quars…; treballar amb la diversitat vegetal, les oliveres, els ullastres, el tomaní…; fer tasques volgudament humils com netejar el terra, seleccionar materials, reciclar residus, fer empelts a les oliveres bordes, pujar pedres, obrir camins... És a dir, fer anades i vingudes, pujades i baixades, fer estades i exploracions per aconseguir, a través de la vivència, una comprensió profunda del lloc. Interactuar mitjançant els materials existents a l'olivar i recollir en la seva disposició aspectes poètics, pensaments, sensacions, emocions… Les accions portades a terme per revitalitzar aquest àmbit agrari han estat filmades per Quim Paredes.

En el projecte performàtic Tastant el pes i l’aroma del món, Pep Aymerich explora la interacció vital que s’estableix en l'intent de recuperar l'oliverar a través dels sentits com el tacte, la vista, l'oïda, l'olor o el gust. L'objectiu és potenciar la capacitat de pensar amb les mans, pensar amb els ulls, pensar amb les oïdes i pensar amb el gust, és a dir, pensar la realitat amb tot el cos, mitjançant una sèrie d’intervencions.

 


 Crèdits:
• Data: 27 de juliol al 7 de setembre de 2024
• Lloc: A la Sala de l'Oli, Sala del Vi, Sala del Trull 
• Text: ARBAR
• Fotografia: Quim Paredes
• Curtmetratge de Quim Paredes
• Per a més informació sobre la trajectòria: Pep Aymerich i Quim Paredes