2014 Quim Tarrida Landungsbrücken (serendipitats sonores)

INTERVENCIÓ SONORA

Sala del Trull

Instal·lació sonora de Quim Tarrida Landungsbrücken (serendipitats sonores) 2003 (sound loop de 15 minuts )

Quim Tarrida per portar a terme la seva peça sonora parteix de la pintura Hamburg Landungsbrücken (1910) de l’artista expressionista alemany Emil Nolde. Però, tot i que Tarrida parteix de la imatge pictòrica de Nolde, el que l’interessa és experimentar en el camp sonor, justament un dels aspectes que les arts plàstiques no poden mostrar i, en canvi sí, les audiovisuals. Aquest serà el punt d’inflexió entre la pintura de Nolde (1910) i la instal·lació sonora de Tarrida (29-05-2003).

Emil Nolde Hamburg Landungsbrücken. Pintura 2010.

 

Tot i això, l'artista en aquesta peça parteix del registre audiovisual, del qual aïllarà el so de la imatge, de manera que el component sonor sigui autònom i pugui generar un nou camp semàntic.

 

Hamburg 29.05.2003

Els Landungsbrücken, ponts flotants al port de la ciutat alemanya d'Hamburg, tenen una única funció: servir d'enllaç, ja que s'utilitzen per creuar les diverses plataformes situades als passadissos inferiors dels amarradors.

  

Els ponts generen ordre en un món de friccions. Els cops del metall contra les columnes del ciment armat. Rodes que s'estrangulen contra parets plenes de verdet. L'aigua que degota... Sons. Músiques. Instruments. Músics invisibles i caòtics però que, lentament, creen el seu propi tempo.

 "Con un sintetizador medio en sus manos casi cualquier músico puede ser capaz de crear sonidos, simplemente, efectuando manipulaciones al azar y girando botones. Esto puede dar resultados durante un cierto tiempo (poco) tras del cual se convertirá en una víctima más de sonido fácil y falto de toda elaboración y en el mejor de los casos (al menos el más honesto) llegará a la conclusión de cuán grande es el caos sonoro que puede constituir este instrumento manejado por manos inexpertas”. Juan Bermúdez. Marcombo, Nueva generación de instrumentos musicales electrónicos. Boixareu Editores, 1977.

 

 

La peça sonora es presentarà a l’espai fosc del trull que antigament s’utilitzava per premsar olives. Aquest espai reclús genera ressonàncies sonores, cosa que provoca que, a partir de la musicalitat dels Landungsbrücken, es creï un contrast amb la funció original del lloc, que produeix en la ment de l’espectador una situació molt diferent a l’esperada.

Web de Quim Tarrida

 

Quim Tarrida ''Landungsbrücken'' testing sounds

Quim Tarrida “Landungsbrücken ” Instal·lació sonora , 2003