Celler Gorgot

Segons la documentació trobada en l’arbre genealògic de la família Paronella, els orígens del celler de “Can Gorgot” es remunten al segle XV, però el segle XIX la pubilla Margarita Paronella es va casar amb Pere Gorgot de Darnius i la propietat va canviar de nom i es va veure considerablement incrementada.

El 1874, probablement per necessitats d’expansió econòmica,  els Gorgot van inaugurar la bodega-casa de menjars “La Bodega espanyola” al casc antic de Zurich, al carrer Münstergasse 15, on venien el vi i oli de La Vall que exportaven en tren des de Llançà. A la bodega també hi servien menjar de tradició catalana i, amb la voluntat de no perdre els seus referents, el logo de la casa era un dibuix del monestir de Sant Pere de Rodes. 

 

Per aquest motiu, el 1887 la família Gorgot-Paronella va engrandir la propietat de la Vall de Santa Creu, és a dir, va ampliar l’habitatge, el trull i el celler per a la producció a gran escala del vi i  l’oli.

SALA DEL VI

En els seus orígens, el 1436, aquest immoble va ser un espai dedicat a la producció de vi i d’oli, elaborat amb el raïm i les olives recollits de les pròpies terres, alhora que també circumstancialment podia exercir la funció de cooperativa, on els veïns podien anar a fer les seves pròpies premsades de raïm i olives.

La sala gran és una enigmàtica, reclosa i enfosquida arquitectura, estructurada en àmplies i altíssimes arcades sostingudes per pilastres que reposen al damunt de la roca mare. Indret silent pensat per al bon repòs del vi dins de les gegantines botes.

 

 

SALA DE L'OLI

La sala destinada a l'oli es composa de dos espais, un que conté el trull i l'altre, la premsa de l’oli.

La sala del trull està coberta per una volta de canó acabada amb l’empremta de l’encanyissat senzill de canyes alineades, on hi ha encara el trull, en el qual s'efectuava la primera premsada de les olives.

La sala de l'oli és una nau rectangular amb tres voltes de quatre punts, que alberga la premsa d'oli. En aquesta sala es portava a terme la segona premsada de les olives per extreure l'oli i emmagatzemar-lo a les tines. En aquesta sala també es feia l’elaboració de la garnatxa, licor típic de l'Empordà.